krivična prijava

Po krivičnoj prijavi RERI-ja Zijin Copper i direktor kompanije kažnjeni sa milion dinara zbog zagađenja reke Mali Pek

Postupajući po krivičnoj prijavi koju je RERI podneo protiv kompanije Zijin Copper-a, kao i odgovornog lica u toj kompaniji zbog zagađenja teškim metalima reke Mali Pek u martu 2021. godine, nadležno javno tužilaštvo u Negotinu donelo je Naredbu kojom je naloženo Zijin Copper-u i odgovornom licu da, zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine, u humanitarne ...Pročitajte više »

Podelite:
Nacionalni park Kučaj - Beljanica

Konverzija prirodnog bogatstva u profit

Početkom januara 2022. godine, javnost u Republici Srbiji obradovala je vest da bi u skorijoj budućnosti pored Fruške Gore, Đerdapa, Tare, Kopaonika i Šar Planine mogla biti bogatija za još jedan nacionalni park. Naime, na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine osvanulo je obaveštenje o pokretanju postupka zaštite Nacionalnog Parka ,,Kučaj-Beljanica’’. Ovim je područje Kučaj – ...Pročitajte više »

Podelite:
Ujedinjeni Balkan za čist vazduh

NA ZAPADNOM BALKANU ŽIVIMO U OTROVNOM OBLAKU

Emisije zagađujućih čestica iz velikih postrojenja u većini zemalja Zapadnog Balkana veće su od propisanih graničnih vrednosti, a termoelektrane na ugalj prema poslednjim podacima emituju više sumpor‐dioksida nego ukupno sva takva postrojenja u EU. Ugalj u svetu odlazi u istoriju i danas je već isplativije graditi solarne elektrane i vetroparkove nego održavati postojeće termoelektrane. Kompanije ...Pročitajte više »

Podelite:
Bor

Otrovna prašina, opasnija tišina

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Društvo mladih istraživača iz Bora podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad kompanijom Zijin Bor Copper doo zbog sumnje da su visoke koncentracije arsena u vazduhu tokom 2021. godine u Boru posledica prerade rude u topionici bakra u okviru ...Pročitajte više »

Podelite:
otvoreno pismo

Otvoreno pismo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povodom uklanjanja Koncepta politike o reformi e-Prostora

U četvrtak 17. marta, tokom trajanja javne rasprave o Konceptu politike o reformi e-Prostora (Koncept politike o reformi prostornog i urbanističkog planiranja u Republici Srbiji) dokumentacija koja je izložena na javnu raspravu je uklonjena sa internet prezentacije Ministarstva i portala e-Konsultacije.Na taj način javnost je onemogućena da učestvuje u javnoj raspravi, a uklanjanjem materijala sa ...Pročitajte više »

Podelite:
Reforma prostornog i urbanističkog planiranja

Reforma prostornog i urbanističkog planiranja u Republici Srbiji

Planiranje i izgradnja korupcije – borba protiv korupcije, kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u urbanističkom i prostornom planiranju Nova planska praksa, Ministarstvo prostora i RERI održali su u petak, 18. marta u Medija centru konferenciju za medije na temu Reforme prostornog i urbanističkog planiranja u Republici Srbiji. Fokus konferencije bio je dokument javne politike ...Pročitajte više »

Podelite:
javna rasprava

Manjak e-Prostora na sajtu Ministarstva građevinarstva

Obaveštenje o održavanju javne rasprave o predlogu Koncepta politike o reformi e-prostora – koncept politike o reformi prostornog i urbanističkog planiranja u Republici Srbiji nestalo je sa veb sajta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i portala e-konsultacije, iako je javna rasprava i dalje u toku i traje još 4 dana.  Predlog koncepta politike sa pratećim ...Pročitajte više »

Podelite:
Ujedinjeni Balkan za čist vazduh

SVE KARTE NA STO O KVALITETU VAZDUHA

I pored znatnih pomaka od početka uspostavljanja mreže mernih stanica za kvalitet vazduha i sistema  za informisanje javnosti u zemljama regiona, kvalitet i količina podataka o zagađenju i dalje nisu na  zadovoljavajućem nivou, a zvanični rezultati moraju biti mnogo dostupniji i jasniji.  Pritisak javnosti ostaje ključan za unapređivanje sistema merenja i ostvarivanje prava na obaveštenost  o nivou zagađenja.  Zakonska obaveza  Najsofisticiranijim  mernim  stanicama  na  Zapadnom  Balkanu  upravljaju  ministarstva  zadužena  za  životnu sredinu i ustanove pod njihovim okriljem.   Vlada i lokalne samouprave su po zakonu dužne da prate  zagađenost, obaveštavaju stanovništvo o  rezultatima i prave planove i primenjuju mere za poboljšanje kada se premaše dozvoljene granice.   Uprkos pomacima u uspostavljanju mreže mernih stanica za kvalitet vazduha, nije pokriveno dovoljno  teritorije. Kvalitet i količina podataka nisu na zadovoljavajućem nivou, a zvanični rezultati moraju biti  mnogo dostupniji i jasniji.    Kad  ne  bi  bilo  popularnih  sajtova  i  mobilnih  aplikacija  na  kojima  u  realnom  vremenu  možemo  da  pratimo podatke sa skoro svih stanica po svetu, stanovnici mnogih gradova bi morali da se oslone na  veb stranice lokalnih ustanova. Tu informacije još uvek često kasne i nisu prikazane na način da se lako  razumeju.   Brojna područja, čak i urbana, još nisu pokrivena stanicama za monitoring ili se ...Pročitajte više »

Podelite:
Institut Jaroslav Černi

NADLEŽNI BEZ ODLAGANJA DA SE IZJASNE O IZVEŠTAJU SAVETA O PRIVATIZACIJI INSTITUTA JAROSLAV ČERNI

RERI smatra neprihvatljivim ćutanje Vlade i nadležnih organa na Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije o slučaju privatizacije Instituta “Jaroslav Černi” koji je još 18. februara objavljen i dostavljen Vladi i Tužilaštvu za organizovani kriminal, a 1. marta postao dostupan i javnosti. U izveštaju Saveta, Vladi se preporučuje da naloži preispitivanje odluke ...Pročitajte više »

Podelite: