EPS

RERI tužio EPS zbog ugrožavanja zdravlja građana!

https://youtu.be/6IjX_f8Dqj4 Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je danas Višem sudu u Beogradu, tužbu protiv JP Elektroprivreda Srbije (EPS), zbog ugrožavanja zdravlja građana Republike Srbije, a usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac. Ovom tužbom RERI nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana ...Pročitajte više »

Podelite:
plan kvaliteta vazduha

RERI i BOŠ: Nacrt Plana kvaliteta vazduha za Beograd nije izrađen u skladu sa Zakonom

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) organizovali su 22.januara, drugi krug javnih konsultacija o Planu kvaliteta vazduha za Beograd, putem platforme Zoom. Ovaj događaj predstavlja nastavak javnih konsultacija koje su RERI i BOŠ pokrenuli u decembru 2020. godine, sa ciljem da se javnost uključi u proces izrade ...Pročitajte više »

Podelite:
krivična prijava

RERI podneo krivičnu prijavu protiv ZIJIN-a i odgovornog direktora zbog zagađenja životne sredine

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), podneo je krivičnu prijavu protiv privrednog društva SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR, kao i odgovornog lica u pravnom licu (direktora privrednog društva) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zagađenje životne sredine, propisanog članom 260. Krivičnog zakonika („KZ“). Kršenjem Zakona o zaštiti vazduha kojim ...Pročitajte više »

Podelite:
zagađenje vazduha

NA ZAPADNOM BALKANU ŽIVIMO U OTROVNOM OBLAKU

Zapadni Balkan ima najgori kvalitet vazduha u Evropi – u regionu on izazove 13.500 slučajeva prerane smrti. Štetni uticaj ovdašnjih zastarelih termoelektrana na ugalj beleži se čak do Egipta. Velike posledice po zdravlje izazivaju i korišćenje fosilnih goriva u industriji, kućnim kotlovima za grejanje, poljoprivredi i saobraćaju. Kako da prodišemo? Zar se opet u kraju ...Pročitajte više »

Podelite:
Kalemegdan

NEPRIHVATLJIV I OPASAN PRITISAK NA SUD OD STRANE SAVETNICE PREDSEDNIKA ZA MEDIJE SUZANE VASILJEVIĆ

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ocenjuje kao neprihvatljiv i opasan pritisak na pravosuđe, poslednju izjavu savetnice za medije Predsednika Republike Suzane Vasiljević, iznete u jednoj tv emisiji na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, u kojoj ona navodi da Predsednika Republike „niko neće sprečiti“ u realizaciji projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu. RERI podseća ...Pročitajte više »

Podelite:
plan kvaliteta vazduha

RERI I BOŠ POKRENULI JAVNE KONSULTACIJE O NOVOM PLANU KVALITETA VAZDUHA ZA BEOGRAD

Ekonomski trošak zbog zagađenja vazduha trećina BDP Srbije Procenat domaćinstava koja koriste čvrsta goriva, središnja godišnja koncentracija PM 2,5 čestica i smrtnost od zagađenja vazduha – to su međunarodno usvojeni indikatori koje i Beograd i Srbija treba da prate, a to ne čine. Zašto? Foto: screenshot RERI Beograd, 25.decembar 2020. godine – Srbija spada u ...Pročitajte više »

Podelite:
MHE

Podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja u izgradnji MHE ,,Topli Dol 1”

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je podneo krivičnu prijavu protiv načelnika Gradske uprave Pirota i gradonačelnika Grada Pirota zbog postojanja osnova sumnje da su u svojstvu službenih lica izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Naime, načelnik Gradske uprave Pirota, a po ovlašćenju gradonačelnika Grada Pirota, je 2017. godine sa preduzećem ,,Gornjak” ...Pročitajte više »

Podelite:
Požarevac

Za požar koji je uznemirio javnost kompaniji „EKOLUX RECYCLING SEE“ d.o.o. preti samo novčana kazna?

U radu organa vlasti Republike Srbije primetna je tendencija da se zakoni primenjuju selektivno, a da se zakonska ovlašćenja koja nadležnim organima stoje na raspolaganju često zaobilaze u cilju zaštite interesa pojedinaca, a nažalost, na štetu građana. Najnoviji primer ovakve loše prakse predstavlja odgovornost za požar koji se dogodio 02. jula 2020. godine na kompleksu ...Pročitajte više »

Podelite:
Makiško polje

Poništiti nezakonite procedure izrade planskih dokumenata

Juče je građanima uskraćeno pravo da učestvuju u donošenju odluke o urbanizaciji Makiškog polja, najvažnijeg beogradskog vodoizvorišta. Na sličan način se građanima širom Srbije uskraćuje pravo učešća u donošenju brojnih odluka koje utiču na njihove živote. Neophodno je poništavanje svih (ranih) javnih uvida, javnih sednica i javnih rasprava održanih tokom vanredne situacije, mimo zakonskog okvira ...Pročitajte više »

Podelite:
Makiško polje

Privid ,,javnog“ uvida – zainteresovana javnost zadržana na ulaznim vratima

Javnoj sednici Komisije za planove Skupštine grada Beograda koja je bila zakazana za juče u 13h, protivzakonito je zabranjen pristup velikom broju okupljenih građana koji su prethodnim slanjem komentara stekli uslov da prisustvuju. Naime, ulasku u prostorije gradske uprave prethodila je prozivka građana kojom je pristup dozvoljen isključivo jednom predstavniku po podnetom zahtevu- čime se ...Pročitajte više »

Podelite: