Zakon o vodama

RERI i WWF Adria:  NIJE GOTOVO! Nastavljamo sa potpisivanjem peticije za raspisivanje referenduma o neustavnim izmenama Zakona o vodama

Povodom navoda koji su se pojavili u medijima, a u vezi sa nepotpisivanjem izmena Zakona o vodama od strane Predsednika Republike, RERI i WWF Adria obaveštavaju javnost da je Ustavom Republike Srbije propisano da se u slučaju odbijanja Predsednika da određeni zakon potpiše, isti vraća Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno odlučivanje.  Ukoliko bi Narodna ...Pročitajte više »

Podelite:
otvoreno pismo

OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU, PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE

Zbog čega ne treba potpisati neustavne i nezakonite izmene Zakona o vodama Poštovani gospodine Vučiću,  U vezi sa neustavnim i nezakonitim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vodama („Zakon“), koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 14. jula ove godine, dan kasnije ste izjavili da ćete iste potpisati, ako su u skladu sa Ustavom Republike Srbije, „svidele Vam se ili ne“, nakon što ih budete pročitali.  Ne sumnjajući ...Pročitajte više »

Podelite:
peticija

RERI i WWF: Tražimo da se građani Srbije izjasne o izmenama Zakona o vodama – Peticija za raspisivanje referenduma

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu –  RERI i Svetska organizacija za  prirodu – WWF pozivaju građane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o neustavnim i nezakonitim izmenama Zakona o vodama. Članom 2. Zakona o referendumu predviđeno je da građani referendumom odlučuju o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine. Članom 10. ...Pročitajte više »

Podelite:
procena uticaja na životnu sredinu

Vlada Republike Srbije poništila rešenje Ministarstva zaštite životne sredine da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu za povećanje kapaciteta flotacije rudnika Majdanpek sa 6.000.000 t na 11.000.000 t godišnje

Vlada Republike Srbije je odlučujući po žalbama Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Društva mladih istraživača iz Bora (DMI Bor) donela 16. juna rešenje kojim se poništava rešenje Ministarstva zaštite životne sredine da Serbia Zijin Copper nema obavezu da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za povećanje flotacije rudnika ...Pročitajte više »

Podelite:
javni uvid

Zahtev organizacija civilnog društva za hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure

Ispred grupe organizacija civilnog društva želimo da skrenemo pažnju na još jedno nezakonito i nasilničko prekrajanje zakona koji regulišu prirodne resurse Republike Srbije.  Naime, 25. juna 2021. godine je u skupštinsku proceduru, po hitnom postupku, ušao Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama. Pri izradi ovog predloga, niti u bilo kojoj prethodnoj fazi, nije ...Pročitajte više »

Podelite:
eksploatacija peska

SLUČAJ „PADINA“ – EPILOG

Obustava postupka procene uticaja usled aktivnosti civilnog društva Septembra 2019. godine, nezakonito i bez neophodnih dozvola, nosilac projekta Unogradnja VV d.o.o. započeo je sa eksploatacijom peska u naselju Padina, opština Kovačica. Na predmetnoj lokaciji na kojoj su se izvodili radovi nalazi se peščani greben sa kolonijom strogo zaštićene vrste ptica „pčelarica“, dok je susedna parcela ...Pročitajte više »

Podelite:
konsultativni sastanak

Tailor made – zakoni po meri vlasti

U utorak, 29. juna, u Cafe 16 je održan prvi konsultativni sastanak na temu problema usklađivanja i prilagođavanja zakona i propisa potrebama inverstitora i privatnim interesima podobnih pojedinaca. Cilj konsultacija je angažovanje profesionalne i ekspertske javnosti u vezi problema prekrajanja propisa koji utiču na zaštitu i očuvanje životne sredine, na takav način da se standardi ...Pročitajte više »

Podelite:
javni uvid

Ponoviti javni uvid u Nacrt prostornog plana Republike Srbije zbog učinjenih propusta i nezakonitih radnji Ministarstva građevinarstva

Udruženja koja se zalažu za zdravu životnu sredinu i održivi urbani razvoj podnela su danas zahtev za ponavljanje postupka javnog uvida u Nacrt prostornog plana Republike Srbije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture počinilo je niz nezakonitih radnji tokom postupka javnog uvida i uskratilo je građanima pravo ...Pročitajte više »

Podelite:
auto-put BG-ZR-NS

Sednica “komisije za javni uvid” u senci kršenja propisa i prava građana na učešće u donošenju odluka

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture fabrikovanjem propisa i procedura, kao i manipulacijom mehanizmima isključivanja javnosti iz procesa donošenja odluka, onemogućilo je održavanje javne sednice “komisije za javni uvid” u Nacrt prostornog plana za koridor auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja na način koji je zakonom prihvatljiv. Naime, nakon održanog javnog uvida u ...Pročitajte više »

Podelite:
EPS

Neistiniti navodi Zorane Mihajlović: Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrane Kostolac B su gotovo 12 puta veće od dozvoljenih Nacionalnim planom za smanjenje emisija

Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrane Kostolac B su tokom 2018, 2019, ali i 2020. godine višestruko prekoračivale maksimalne dozvoljene vrednosti koje propisuje Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP). Umesto smanjenja emisija, TE Kostolac B je u 2020. emitovala gotovo 16.000 tona više sumpor-dioksida nego 2019. godine. Ministarka Zorana Mihajlović, kako navode dnevni list Politika i samo ...Pročitajte više »

Podelite: